Päivitykset/updates

15.11.23
Mico ja Disney
sheltteihin

16.11.22
pentukamari

2.9.22
Casperille ja Benille uudet kuvat. Gibsonille oma sivu.

26.5.22
pentukamari

10.5.22
pentukamari

13.8.2021
päivitetty jenkeille omat sivut, Antonin tittelit, Lorulle oma sivu

Copystyle sheltit Facebookissa

Copystyle shelttien päivitykset nyt myös Facebookissa. Liity ryhmään!

MISTÄ KAIKKI ALKOI?

oma_kuva.jpgVuonna 1987 sain ensimmäisen koirani. Pk collie narttu Emma (Goldshadow Planters Punch) muutti meille. Emma tuli heti sillä silmällä, että harrastuskoirahan siitä pitäisi saada. Emman luonne ei ollut paras mahdollinen, itse asiassa todella hankala. Emma oli arka ja ensimmäisen koiran kanssa tuli vielä tehtyä kaikki mahdolliset virheet. Mutta Emma oli ihan nätti (muutama luokkavoitto näyttelyissä) ja se vei minut mukanaan koiramaailmaan. Emman paraatilaji oli toko koska PK puoli jäi haaveeksi paukkuarkuuden vuoksi. Emma koulutettiin kyllä viestille ja sitä harrasteltiin huvin vuoksi. Tokossa etenimme aina voittajaluokkaan asti.

Tästä sitten syttyi kipinä saada vielä parempi harrastuskoira ja kiinostus myös kasvattamiseen alkoi itää. Olin nyt jo myös antanut pikkusormeni yhdistystoiminnalle ja aktiivisesti mukana SCY Pirkanmaan alaosaston touhuissa (sihteeri, toko-kouluttaja...). Jossain näyttelyssä oli kokenut "herätyksen" eli nähnyt sen unelma collien ja se oli Sunsweet Up To The Top - aivan fantastinen sininen narttu. Ja sellaisen minäkin halusin. Vuonna 1991 sainkin sitten mustan nartun Tintin (Tinker's Copyright Control) joka oli vahvasti linjattu legendaariseen Poppikseen (Sunsweet Blue Is The Pop) joka oli myös tuon unelmani isä. Eli aloin olla jäljillä...

Tintti oli elämän koira! Upea kaiklta osin. Ei ehkä mikään huippu näyttelykoira mutta paljolti sitä mitä hain. Luonne oli täysi kymppi. Tintin laji oli haku jota harrastettiin aktiivisesti. Myös pelastuskoirapuolella Tintti suoritti loppukokeen. Tintti myös synnytti ensimmäiset Copystyle pennut vuonna 1995.

Kasvattaja urani alku oli kunnon opetus siitä että helpolla ei pääse. Uros jota halusin käyttää ei astunut. Niimpä käytin sen isää. Synnytys ei käynnistynyt joten edessä oli sectio. Tuloksena 3 pentua joista yksi kuollut. Seuraavana yönä narttupentu alkaa krampaamaan joten se pääsi sateenkaarisillalle. Siispä laatikossa yksi tomera uros pentu. Se saikin sitten kasvukavereikseen kaksi nahkapentua ja eihän siitä sitten voinut luopua vaan Noppa (Copystyle Place Your Bets) jäi kotiin. Valitettavasti Noppa jäi auton alle vain puoli vuotiaana.

Shokki Nopan poismenosta oli kova ja ystävät tulivat apuun. Äkkiä minulla olikin upea soopeli poika Bobby (Sunsweet Make Your Move) elämäni suuri rakkaus ja upea persoona. Bobby menestyi näyttelyissä upeasti mutta oli luonteeltaan todella vaikea. Bobbystä jouduttiinkin luopumaan kun Nea syntyi.

Se sininen vaan oli ollut suuri haaveeni ja niimpä sain sitten ostaa Simonin (Scandyline King's Kismet) ja myös Simon loisti näyttelykehissä. Simon kuoli äkillisesti maksan pettäessä.

dscf0281.jpgJossain vaiheessa kuitenkin shelttikin alkoi kiinnostaa ja kun sitä upeaa sinistä collie narttua minulle ei ilmeisesti ole tarkoitettu niimpä meille muutti vuonna 2003 ensimmäinen sheltti Fanni (Scandyline Taste of Wine). Fanni tuli sijoitukseen ja tekikin ensimmäiset pentunsa Sunsweet kenneliin. Fanni on ollut huippu perusta shelttikasvatukselle. Ja Fanni valloitti minut niin, että colliet jäivät ja sheltit valtasivat sydämeni. Fanni on koira jonka rakenne on sitä mihin tulee pyrkiä ja luonne hieno. Sillä on upeat äidinvaistot. Fanni voitti luokkansa Porvoon erkkarissa mutta sitten valitettavasti menetti tapaturmaisesti toisen silmänsä eikä sittemmin ole näyttelyihin osallistunut. Fanni on ollut kahdesti Hämeen Shelttien jalostuskoira kilpailun kakkonen ja sillä on 4 pentuetta (20 pentua). Fanni viettää nyt eläkepäiviänsä Heljän ja Markuksen hellässä huomassa.

dscf0325.jpgFanni teki vuonna 2007 ensimmäiset Copystyle sheltit (isänä INT CH Shelgate Touch of Magic) joista sijoitukseen meni ihana musta narttu Muska (Copystyle So Much Love). Muska kävi muutaman näyttelyn (vara sertti) ja teki sitten vuonna 2009 pennut joista mm. ensimmäinen Copystyle valio Waldo (Copystyle Firestarter).  Muskan sisarukset Haru (Copystyle Love Of My Life) ja Lilli (Copystyle I Love You)ovatkin sitten luoneet uraa agilityradoilla.

Sitten tuli ajankohtaiseksi hankkia hieman vierastaverta ja ostin suloisen vaalean soopeli nartun Diivan (Sunsweet Love On The Run). Diiva kiersi paljon kehiä kanssani ja teki yhden pentueen (josta Aada jatkaa sukua Sweet Me-kennelissä). Diiva muutti sitten Porvooseen ja elää nyt prinsessaelämää Mian silmäteränä.

waldo_ja_min_2010b.jpgSattumien summana sain osaomistukseeni upean valio uroksen Teddyn ( CH Bridemoor's Sergeant Pepper). Teddyn kanssa käytiin muutamissa näyttelyissä ja se teki minulle myös muutaman ihanan pentueen (mm. Waldon isä). Teddy muutti sitten takaisin Sunsweet kenneliin kun elämäntilanteeseeni tuli muutoksia.

Fanni teki Teddyn kanssa pentueen vuonna 2009 josta sijoitin Meten (Copystyle All About You). Mette on menestynyt kivasti näyttelyissä (sertti) ja saikin sitten pentueen vuonna 2011. Näistä pojista varmaan tullaan kuulemaan vielä :-)

Fanni teki viimeisen pentueensa 2010 (isänä Ch Starsong Whisky Bandit) josta kotiin jäi soopeli tyttö Karkki (Copystyle Creme Caramel) ja sijoitukseen trikki Rytmi (Copystyle Chocolate Chip).

Vuonna 2012 Karkki sai kaksi ihanaa tyttöpentua (isä FI MVA Helskon Pavarotti) joista Hertta (Copystyle More Than A Wish) meni sijoitukseen.

Diivan lapsen lapsi Dylan saapui vahvistamaan laumamme ja minkä pojan Tea minulle myikään! Menestystä kehissä on ropissut ja Dylanin luonne on aivan fantastinen, hassu höpönassu ;-)

Fannin linja on nyt (2020) valitettavsti katkennut kennelissämme. Ja pyrimme jatkamaan uusin tuulin. Diivan tyttären poika Dylan (Multi Ch Sweet Me Believe In Dream) on jättänyt lähtemättömän tassunjälkensä niin minun kasvatustyöhön kuin koko Suomen shelttikantaan (2018 ja 2019 vuoeden jalostusuros). Nyt kotona Dylanin lisäksi sen tytär Mocca (Multi Ch Bluemeadow's Sweet Raspberry Pie) ja poika Anton (Gwenda Day After Day). Ja sijoituksessa Dylanin tyttären tytär Heta (Bluemeadow's Cookies N'Gram Make U Dream).

Mustavahvistus, yhteistyöpika kennel Bluemeadow'sn kanssa on Vito, Taruaarteen Pakkasukko jolla rahkeet riittää vaikka mihin....

TAVOITTEET KASVATTAJANA

Koiraharrastus ja kasvatus on minulle sydämen asia, elämäntapa. 

Sheltti on pimenkoira jonka kuuluu liikkua upealla askeleella, vaivattomasti ja sheltin tulee jaksaa liikkua. Eli rakenne ja liikkeet.  Ilman oikeaa rakennetta tähän ei pystytä. Ja kun rakenteen hukkaa menee monta sukupolvea sen korjaamiseen. Minulla on ollut onni saada Fannin kaltainen kantanarttu joka on oikein rakentunut. Tästä pidän kiinni kynsin ja hampain. En halua nähdä sipsuttelevaa Copystyle shelttiä...

Luonne. Siitä ei tingitä. Emman kanssa aikoinnan vuodatettiin verta, hikeä ja kyyneleitä jotta sain sen koulutettua. Se opetti mitä en halua - arkaa koiraa. Ja tämän eteen tee töitä niin jalostus valinnoissa kuin pentujen kanssa puuhaillessani ennen kuin ne muuttavat uuteen kotiin.

Terveys on tietenkin a ja o. Ja terveys niin, että kasvattini elää pitkän ja hyvän elämän ilman jokapäiväisiä ongelmia.Sheltin pitää olla kaunis katsella ja ilo omistaa!!!

Ja tämän kaiken kruunaa tietenkin se shelttipää oikealla ilmeellä ja korvilla...riimi_paimentaa.jpg

OMA HARRASTUNEISUUTENI JA LUOTTAMUSTEHTÄVÄT

Ennen lapsieni syntymää olin yhdistysaktiivi. Ensin Collieyhdistyksessä ja sitten Hämeen Shelteissä. Toimin vuosia myös kehäsihteerinä ja monien näyttelyiden toimikunnissa (mm. Tampereen KV, collieiden ja shelttien erikoisnäyttelyt).

Olen saanut Collieyhdistyksen kultaisen ansiomerkin.

PERHE

Olen kolmen lapsen yksinhuoltaja. Lapseni ovat Nea (s. 2002), Niko (s. 2004) ja Netta (s. 2011). Asumme Tampereen Veisussa ja koirien lisäksi meillä asustaa kaksi kissaa ja kaksi kania.